Diagnostiek

Na een uitgebreid gesprek met betrekking tot de klachten volgt meestal een traditionele Chinese pols- en tongdiagnose. Er zijn negen soorten polsen aan de linkerkant, en negen aan de rechterkant, dus een variatie van 18 soorten polsen.

Daarnaast onderkent de Chinese geneeskunde in totaal 28 kwaliteiten van de pols. Daarmee kan de acupuncturist zich een goed beeld vormen van de energievoorziening in het lichaam.

De tongdiagnose is voor een acupuncturist een belangrijke diagnostische methode. Volgens de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn de meridianen en de interne organen allen direct of indirect verbonden met de tong. Dat wil zeggen dat de essentie van de organen de tong voedt en dat ook pathologische veranderingen zich kunnen manifesteren op de tong. De therapeut kan een beoordeling maken of bij een patiënt de vitale energie (qi) voldoende of onvoldoende is, wat de locatie van de ziekte is en wat de aard van de pathogene factoren. Ook kan hij een prognose maken van het verloop van de ziekte.

Lingzhi_onderzoek-300x293