Moxa en cupping

Moxibustie, ook wel moxatherapie of moxabranden, wordt al eeuwen gebruikt om warmte naar een acupunctuurpunt te leiden met als doel om de circulatie van bloed en qi (vitale energie) te stimuleren. Hiervoor wordt het gedroogde plantje bijvoet (artemisia) gebruikt. Een kegeltje wordt aangestoken, of een moxa-sigaar wordt boven het acupunctuurpunt gehouden, waardoor de weldadige warmte naar binnen kan trekken.

In onze praktijken maken we gebruik van een moderne variant van moxa in de vorm van een bio-spectrum lamp. Deze heeft naast de verwarmende ook nog andere heilzame functies.

Bij cupping wordt met glazen bollen een vacuüm boven de huid gecreëerd. Cupping wordt gebruikt om stagnaties te verlichten of op te heffen. Wij gebruiken het soms om griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen. Bij pijn aan de nek, rug en schouders is cuppen vaak erg effectief. Na de behandeling zijn grote ronde rode of blauwe plekken zichtbaar op de plek waar de cups hebben gestaan. Deze plekken verdwijnen vanzelf na enige tijd.

Lingzhi_cupping-300x231