Xia in China

Xia de Haas-You studeerde na de middelbare school Chinese geneeswijzen aan de universiteit van Shenyang. Na de studie werd zij naar het platte land gestuurd om daar als leiding gevende  gezondheid en hygiëne te bevorderen.

Er waren geen medicijnen, nauwelijks verbandmiddelen. Zij beoefende geneeskunde met wat de natuur opleverde (kruiden) “Blote voeten dokter”.

Na de diensttijd kreeg ze tot haar spijt geen vaste plaats in het ziekenhuis.

Het waren moeilijke tijden in de Volksrepubliek. Je hield je mond en deed wat je gezegd werd. Gelukkig kon zij af en toe als invaldokter in het ziekenhuis werken. In 1998 kwam zij in het spoor van haar oudere broer

Naar Nederland. Beiden studeerden aan dezelfde universiteit, evenals de dochters van haar broer en nog enkele andere familieleden.

In  Nederland

In Nederland leerde zij onze taal, trouwde, haalde het diploma pedagogisch medewerkster en werkte als invalster bij haar broer. Zij volgde het nieuwe afstandsonderwijs aan haar oude opleiding. Liep daar een half jaar stage ,

haalde haar diploma HBO basis geneeskunde met sociale psychologie en volgde de opleiding voor ervaren acupuncturisten in Amsterdam.

Zij volgde ook de opleiding Tuina massage.

Toen haar inmiddels bekende broer naar China wilde, verkocht zij haar praktijk in Den Haag en kwam op 1 mei 2015 naar Osdorp.

Zij is een actief lid van  beroepsvereniging Yi

acupunctuur amsterdam
chinese kruiden amsterdam