Pijn

Iedereen krijgt met pijn te maken. Nekpijn, hoofdpijn, rugpijn, pijn in gewrichten zoals schouders of knieën, tenniselleboog door overbelasting, spierpijn en nog meer. Ruim twaalf procent van de Nederlanders lijdt aan chronische pijn die een zware belemmering is bij het dagelijkse leven. Gelukkig hebben de traditionele Chinese geneeswijzen vaak effectieve oplossingen.

TCG stelt: “Als er een blokkade is, is er pijn”. De meeste pijnklachten zijn het gevolg van een blokkade in de vrije stroom van Qi (energie) of vanXue (bloed). Acupunctuur is effectief om pijnen te bestrijden. Door acupunctuur komt op korte termijn serotonine vrij, een pijnstiller die het lichaam zelf maakt. Serotonine heeft nog veel meer nuttige functies.

De toenemende beweeglijkheid die acupunctuur bereikt, bevordert doorbloeding, en zorgt voor ontspanning.

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor. Ruim zeven procent van de Nederlanders heeft last van migraine. Velen hebben regelmatig last van spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn of hoofdpijn door problemen met hoofd- en bijholten. Hoofdpijn kan in de Chinese diagnostiek worden beoordeeld als een “leegte conditie”. Daarbij is er niet genoeg Qi (energie) of Xue (bloed) om het hoofd te voeden. Bij hoofdpijn door sinusitis wordt gedacht aan Flegma en Damp als blokkades voor de vrije stroom van Qi en Xue naar de hersenen.

Acupunctuur, soms ondersteund met een kruiden recept zullen de oorzaken aanpakken en het dagelijkse leven verbeteren.